Bridgestone komt met meer runflat-banden

De bandenfabrikant gaat zijn Driveguard runflat-bandentechnologie doorvoeren in een breder productgamma.

De belangrijkste productseries van Bridgestone voor de vervangingsmarkt, zoals de Turanza, Blizzak en Weather Control, zijn vanaf nu ook verkrijgbaar in een Driveguard runflat variant. Tot nu toe was de Driveguard uitvoering alleen leverbaar op een beperkt aantal zomer- en winterbanden.

Bridgestone introduceerde zijn Driveguard technologie in 2016. Sindsdien sleepte de fabrikant vele prijzen in de wacht met deze innovatie: een runflat-band waar geen speciale runflat velgen voor nodig zijn. De aanwezigheid van TPMS is de enige vereiste.

Doorbraak

De montage van runflatbanden was tot de komst van Driveguard voorbehouden aan auto’s die af fabriek zijn geleverd met banden die tijdelijk zonder lucht kunnen. Met name BMW past op grote schaal runflat-banden toe. Naar eigen zeggen was Bridgestone in de jaren tachtig de eerste fabrikant die runflat-banden ging aanbieden. De runflat- technologie is dan ook een belangrijke pijler voor het bedrijf, maar van een echte marktbrede doorbraak is tot nu toe nog geen sprake. Het hogere gewicht en minder comfort staan het succes van deze band tot nu toe in de weg. De Driveguard band moet daar verandering in brengen.

Met runflat-banden kunnen bestuurders gewoon doorrijden na een lekke band, drukverlies of schade aan een band, zonder controleverlies van de wagen. Bestuurders kunnen in zo’n geval nog 80 kilometer rijden met een maximale snelheid van 80 kilometer.

Bron: Automotive