VANAF 1 NOVEMBER WINTERBANDEN OF SNEEUWKETTINGEN VERPLICHT IN FRANSE BERGGEBIEDEN

Op 1 november 2021 verandert de Franse wet- en regelgeving over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Voertuigen in berggebieden moeten zijn voorzien van winterbanden of sneeuwkettingen. De wetgeving geldt voor personenauto’s, bestelwagens, campers, bussen, touringcars en vrachtwagens. De verplichting geldt gedurende de periode 1 november – 31 maart, alleen in bergachtige departementen.

Lichte voertuigen
Personenauto’s, lichte bestelwagens en campers moeten in de winterperiode voorzien zijn van winterbanden (minimaal twee per as) of van minimaal twee sneeuwkettingen. De sneeuwkettingen, vervaardigd van metaal of kunststof/textiel, moeten op minimaal twee aangedreven wielen worden gemonteerd.

Vrachtwagens en bussen 
Vrachtwagens zonder aanhanger of oplegger en bussen met meer dan acht zitplaatsen moeten zijn voorzien van sneeuwkettingen op minimaal twee aangedreven wielen, of winterbanden op minimaal twee wielen op de stuuras en op minimaal twee wielen op een aangedreven as.
Vrachtwagens met aanhanger of oplegger dienen onder winterse omstandigheden te zijn voorzien van sneeuwkettingen op minimaal twee aangedreven wielen, ook als de combinatie is voorzien van winterbanden.

M+S of 3PMSF
Een winterband is volgens de Franse wetgeving een band voorzien van het opschrift M+S (of gelijkwaardig, zoals M&S), of uiteraard een band voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Met ingang van 1 november 2024 is het sneeuwvloksymbool verplicht.

Alleen in bergachtige departementen 
De nieuwe wetgeving is alleen van toepassing voor 48 departementen in bergachtige delen van Frankrijk. Deze departementen liggen in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën, de Vogezen en op Corsica. Per departement stelt het lokale bestuur een lijst op van gebieden waar de wetgeving van toepassing is.

Bron: VACO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *