Winterbandentekort door nieuwe Franse wetgeving

In de afgelopen tien jaar was de voorraad in winterbanden nog nooit zo laag als nu. De belangrijkste redenen hiervoor zijn, de drukte op de aanvoer van containers uit Azië en nieuwe, Franse wetgeving.

Importeurs bestellen meestal hun winterbanden in april, maar juist toen stegen de containertarieven. De verwachting was dat deze prijzen in de vakantieperiode iets zouden dalen, maar die daling bleef uit. Uiteindelijk hebben importeurs hierdoor minder banden besteld en daar hebben autobezitters nu last van, zo is de conclusie van het bandenportaal. In de Franse berggebieden geldt daarnaast ook voor het eerst een winterbandenplicht. “Als je onder winterse omstandigheden met zomerbanden een aanrijding krijgt of veroorzaakt, dan kan de verzekering een schade uitkering weigeren. Daarom zien we dat enorme hoeveelheden winterbanden en all-season banden uit Duitsland en Nederland naar Frankrijk gaan”.

De verkoop van all-season en winterbanden is in Frankrijk de afgelopen drie weken verdubbeld. “Normaal gesproken begint nu de vraag naar all-season en winterbanden in Duitsland toe te nemen, maar deze loopt sterk achter bij vorig jaar. Dit komt mede door de hogere prijzen. De bandenvoorraad die nog over was van vorig jaar is heel anders geprijsd dan wat er nu binnenkomt. De oude voorraad vliegt nu weg en nieuwe voorraad is soms wel vijftig procent duurder”.

Bestelwagens

Vooral winterbanden voor bestelwagens zijn schaarser. Koeriersdiensten worden vaak per levering betaald en zullen er alles aan doen om mobiel te blijven. Veel busjes zijn al voorzien van winterbanden zodat ze klaar zijn voor winterse omstandigheden. “Dit jaar verwachten we dat er in Nederland voor het eerst meer all-season banden dan winterbanden verkocht worden. Mede doordat all-season banden nu voorzien zijn van het 3-peak mountain symbool. Dat maakt deze banden geschikt voor de landen waar een winterbandenplicht geldt.

Bron: Bandenportaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *