ACTUELE EUROPESE WETGEVING WINTERBANDEN EN SNEEUWKETTINGEN

De Europese wet- en regelgeving rond winterbanden en sneeuwkettingen is niet uniform en verandert regelmatig. Krijgt u vragen over de wet- en regelgeving? Verwijs uw klanten voor een actueel, duidelijk overzicht naar Bandveilig.nl. Hier vindt u de huidige situatie voor personenauto’s en bestelauto’s en voor bedrijfswagens binnen Europa. Duitse winterbandenwetgeving: De Duitse wetgeving maakt een onderscheid tussen banden die vóór en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd. De productiedatum is dus bepalend. 

  • Banden geproduceerd vanaf 1 januari 2018 krijgen wettelijk alleen het predicaat ‘winterband’ als ze zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). 
  • Voor banden met alleen de M+S codering die zijn geproduceerd vóór 1 januari 2018 geldt een overgangsregeling tot 30 september 2024. Tot die tijd worden deze banden wettelijk als winterband aangemerkt. 

Vanaf 1 juli 2020 dienen voertuigen > 3.500 kg bij winterse omstandigheden te zijn uitgerust met winterbanden op de aangedreven assen én op de stuuras. Frankrijk: Met ingang van het winterseizoen 2019/2020 zijn winterbanden met een sneeuwvloksymbool verplicht in bepaalde regio’s (departementen). Het betreft onder meer bergachtige gebieden in het oosten en zuiden, de Vogezen en een aantal departementen in centraal Frankrijk. De verplichting, die geldt voor zowel personen- en bestelwagens als bedrijfswagens, wordt met een bord aangegeven. STRO-lijsten vervallen: De STRO-lijsten, opgesteld door de Scandinavian Tire & Rim Organization, zijn per 1 januari 2019 vervallen. Noorwegen en Zweden hanteerden voorheen deze lijsten van banden die als winterbanden werden beschouwd. Zweden: In Zweden is de wetgeving voor bedrijfswagens gewijzigd. Bij winterse omstandigheden dienen voortaan alle assen van het voertuig van winterbanden te zijn voorzien. 

Bron: VACO