Automobilisten zonder winterbanden aansprakelijk bij schade

Automobilisten die tijdens winterse omstandigheden niet op winterbanden rijden en schade oplopen, moeten automatisch aansprakelijk worden gesteld. Dit zegt 33% van de voertuigeigenaren die deelnamen aan een GfK onderzoek in opdracht van Vaco. 35% staat hier niet onwelwillend tegenover.

Miljoen automobilisten
Vaco concludeert uit de uitkomsten van het onderzoek dat een miljoen automobilisten daar voorstander van is. Het GfK onderzoek onder ruim 1.500 voertuigeigenaren is een vervolg op eenzelfde onderzoek in 2015. Destijds stond 24% van de auto-eigenaren met winterbanden positief tegenover deze stelling.

Veiligste keuze
Uit het onderzoek blijkt ook dat 92% van de autobezitters met winterbanden zegt dat winterbanden de veiligste keuze zijn in de wintertijd. En 26% van de autobezitters is van mening dat winterbanden verplicht moeten worden in Nederland. Onder winterbanden-rijders staat slechts 23% niet achter deze stelling. Volgens Edwin Brinksma, Branchemanager van Vaco, is het goed om te zien dat één op de drie Nederlanders op winterbanden rijdt: “Bovendien vindt 90% van de automobilisten grip op de weg, dus veiligheid, het belangrijkste aspect bij de aanschaf van banden.”

GfK heeft de autobezitters ook gevraagd in welk automerk zij rijden. Eigenaren van een Volkswagen rijden bovengemiddeld vaak op winterbanden. De bezitters van een Opel of Peugeot kiezen juist minder dan gemiddeld voor winterbanden.

Bron: Bandenportaal