HET VERNIEUWDE BANDENLABEL

Met ingang van 1 mei 2021 gaat het vernieuwde EU-bandenlabel,
op basis van aangepaste Europese regelgeving (EU-verordening 2020/740) in werking.

Middels deze informatiepagina willen wij u graag informeren over de aanstaande wijzigingen in het Europees bandenlabel. De wijzigingen, zoals in de vernieuwde wetgeving opgenomen, zullen van invloed zijn op de informatieplicht van garagisten richting eindgebruiker.

Belangrijkste (zichtbare) veranderingen
in het bandenlabel

Banden die per 1 mei 2021 op de markt worden gebracht (tenzij geproduceerd vóór 1 mei 2021), moeten voorzien zijn van het nieuwe EU-bandenlabel. Hieronder zie je wat de belangrijkste fysieke veranderingen zijn.

 • Herclassificering labelwaarden A t/m E (voorheen A t/m G).
  “Brandstofefficientie” en “grip op nat wegdek” hebben elk nog vijf klassen (A t/m E). Klasse D wordt nu ook in gebruik genomen.
 • Weergave extern rolgeluid (afrolgeluid) is aangepast naar een ABC classificatie. Voorheen werd dit aangegeven met geluidsgolven.
 • Toevoeging QR-code met link naar een openbare productdatabase.
  De QR-code linkt naar de EPREL (European Product Database for Energy Labelling). Dit is een Europese database waarin alle uitgebreide productinformatie per band verplicht (door de fabrikant) vermeld moet worden. Deze nieuw ontwikkelde database is vrij toegankelijk voor raadpleging door iedere consument.
 • Toevoeging Three Peak Mountain Snowflake (3PMS) symbool voor winter- en 4-seizoenenbanden.
 • Banden voor zware bedrijfswagens in de categorie C3 moeten voortaan ook voorzien zijn van een fysiek bandenlabel.
 • Toevoeging gegevens leverancier (supplier’s name) en product code (model identifier). Tevens wordt de bandenmaat en klasse vermeld.

VerplichTE communicatie bij verkoop van banden

Het doel van het bandenlabel is ervoor te zorgen dat consumenten die beter geïnformeerd worden, kiezen voor een veiligere, stillere en zuinigere band. Het is daarom belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd worden en daarom zijn er een aantal zaken verplicht:

 • Iedere bandenverkoper (fysiek en online) dient bij het aanbieden van een specifieke band altijd het actuele bandenlabel zichtbaar te tonen.
 • Indien er prijzen worden vermeld, zal het bandenlabel nabij de prijs getoond moeten worden.
 • Ook dient het uitgebreide productinformatieblad beschikbaar te zijn voor de eindgebruiker.
 • Autoverkopers dienen bij het verkopen van nieuwe auto’s het bandenlabel en productinformatieblad te overhandigen aan de klant.

BANDENLABEL IN DE TYRENET INTERNET CATALOGUS

Per 1 mei 2021 worden in onze Tyrenet Internet Catalogus (TIC) alle artikelen aangeduid met de vernieuwde labelwaarden. De positie van de labelwaarden blijft ongewijzigd, in nabijheid van de prijs van de banden.

Wil jij ook eenvoudig en snel online banden bestellen en verkopen via ons online-bestelsysteem? Neem dan contact met ons op voor informatie of vraag direct een TIC-account aan!

 

Neem contact met ons op TIC-account aanvragen